«Her ligger jeg og spyr, Torbjørn Røe Isaksen!»

«Fraværsgrensen kan også hjelpe eleven!»

«JA til fraværsgrensa!»

«FØKK FRAVÆRSGRENSA!»

Dette er noen av de følelsesladde utbruddene som har kommet opp i fraværsdebatten denne høsten. Det er mye frustrasjon og sinne, men også optimisme og jubel.

Hva ungdom og voksne synes om fraværsgrensa varierer, selv om de fleste er enige om at visjonen bak er god: øke elevenes tilstedeværelse på skolen. Og vi kan vel alle gi en shout-out til SKAM-Isak for å passe på Even?

Bildene er skjermdumper fra NRK.
Bildene er skjermdumper fra NRK.

Vi i Utdanningsdirektoratet jobber med å undersøke om fraværsgrensen bidrar til å få ned fraværet. Ett skritt på veien er at vi nå har laget statistikk som gir oversikt over hvor mye fravær elever i videregående hadde, før fraværsgrensen ble innført.

Fraværet elevene har på vitnemålet har gått ned de siste tre årene. For skoleåret 2015-16 var det typiske fraværet for videregående elever 5 dager og 12 timer. Det er 1 dag og 2 timer mindre enn i 2013-14.

Lag dine egne statistikk-rapporter

I Statistikkportalen finner du mer statistikk om fravær på vitnemålet, og du kan lage dine egne rapporter. Er du ute etter et enkelt sammendrag, kan du lese saken vår på udir.no.

Vi bruker median når vi formidler fraværsstatistikken. Median er det beste målet fordi det gir et bilde av det typiske fraværet. Et gjennomsnitt baserer seg på mange ekstremverdier og gir derfor ikke et bilde av det typiske fraværet. Hvis median-kunnskapen har gått i glemmeboken, kan du lese deg opp under Om statistikken til høyre for overskriften til fraværstabellen.

Til neste år, etter at dette første skoleåret med fraværsgrense er omme, vil det bli spennende å se om ungdom er mer på skolen enn det de var skoleåret 2015-16. Da kan vi også si noe om hvor mange elever som ikke får karakter i fag på grunn av høyt fravær. Foreløpig må vi bare sitte stille i båten og ta innover oss hvordan bildet ser ut for de tre siste årene, på det gode gamle vitnemålet.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg igjen en kommentar
Skriv navnet ditt her