Er du i tvil om hva som regnes som dokumentert og udokumentert fravær? Her har vi samlet det viktigste du må vite om de nye reglene.

Du har plikt til å møte opp til alle timer. Har du mer enn 10 prosent fravær, vil du ikke få karakter i faget. Husk at du ikke trenger å dokumentere fraværet før grensen på 10 prosent er nådd.

Hva teller som dokumentert fravær?

Sykdom

Sykdom regnes som dokumentert fravær. Er du syk, må du ha legeerklæring eller annen gyldig dokumentasjon fra for eksempel fysioterapeut, tannlege eller psykolog. Dette gjelder både hvis du er fysisk eller psykisk syk, om du har en kronisk sykdom eller funksjonshemming.

Foreldrene dine kan ikke skrive en egenmelding på at du er syk. Det er kun helsepersonell som har lov til å dokumentere dette.

Bryllup og begravelse

Skal du i en begravelse, dåp eller bryllup må du få dokumentasjon fra en som kan vurdere årsaken til fraværet. Dette kan for eksempel være en prest eller andre. Hvis det er vanskelig kan det være nok med en bekreftelse fra foreldrene dine.

Organisert studiearbeid

Deltar du i elevrådsarbeid eller skoleadministrativt arbeid, regnes ikke dette som fravær. Arbeidet må være godkjent av skolen eller læreren din. Hvis du ikke har avtalt dette med skolen, vil det bli regnet som ugyldig fravær.

Verv, hjelpearbeid eller arrangementer på nasjonalt eller internasjonalt nivå

Har du verv som tillitsvalg, jobber med politisk arbeid, hjelpearbeid eller representasjon i arrangement på nasjonalt eller internasjonalt nivå, for eksempel idrett eller kultur, kan dette regnes som dokumentert fravær. Gyldig dokumentasjon er en bekreftelse fra organisasjonen du er aktiv i.

Tilfeller det kan være vanskelig å dokumentere fraværet

Er du syk, eller har andre gode grunner til at du ikke kan møte opp til undervisningen, kan du likevel få karakter selv om du har mer enn 10 prosent fravær. Det kan for eksempel være hvis du har en vanskelig situasjon hjemme, at du har opplevd skilsmisse eller dødsfall. Hvis du har mellom 10 og 15 prosent fravær, kan rektor likevel bestemme at du skal få karakter.

Hva regnes som udokumentert fravær?

Alt fravær du ikke kan dokumentere, vil telle inn på fraværsgrensen på 10 prosent.

Kjøreopplæring

Kjøreopplæring regnes som fravær. Dette gjelder både kjøretimer, langkjøring, glattkjøring og oppkjøring, selv om du får det dokumentert.

Bortvisning fra timen

Blir du bortvist fra timen, regnes dette som fravær.

I tillegg regnes alt fravær som du ikke leverer dokumentasjon for, som udokumentert.

Varsling til elever og foreldre

Hvis det er fare for at du får mer enn 10 prosent fravær, skal skolen varsle deg så tidlig som mulig. Hvis du er under 18 år, skal foreldrene dine også varsles. Hvis skolen ikke varsler, skal du få karakter.

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg igjen en kommentar
Skriv navnet ditt her