Hva blir de stresset over, og hva kan vi gjøre for å hjelpe dem å stresse ned? Vi har alle kjent på kroppen at eksamen gjør noe med oss. Det er ikke rakettforskning å si at vi blir stresset. Nå viser en evaluering at en av fem elever som får tilgang til internett under eksamen, blir ekstra stresset. Det er ikke alle eksamener hvor det er lov å bruke internett fritt og åpent, men i de sju fagene hvor det er lov, biter altså noen elever mer negler enn til eksamen i andre fag, rett og slett på grunn av internett, som egentlig skal hjelpe dem.

Tips til deg som er lærer

Her har vi samlet noen tips til deg som har elever i de sju fagene som får full tilgang til nett. 

  1. Prat med elevene om hva som kan være gode kilder
  2. Be dem være kildekritiske 
  3. Minn dem på at de skal skrive hvor de fant kilden 
  4. Diskuter med elevene hva som kan være riktige og kloke søk 
  5. Og sist, men ikke minst – si at det er viktig å stole på seg selv

Kan tilgang til «hele verden» bli litt for mye?

Noen elever er usikre på om det de gjør er riktig og er redd for at eksamensvakten «ser» dem når de åpner en nettside, mens andre roter seg bort på nettet. Tidspress og ukjent eksamensform kan utløse stress. Men flertallet av elevene opplever heldigvis tilgangen som nyttig.  

Bruk av nett er kun en støtte

Det er ikke slik at elevene må bruke nett for å løse oppgavene, for det er fullt mulig og helt lov å svare uten å bruke nett. Men elevene har brukt nett i skoletiden, og vi vet at internett er godt integrert i undervisningen. Utfordringen er likevel om de vet hvordan de skal bruke nettet når de får full tilgang? Kan det bli for mye?  

Et eller flere Google-søk redder ikke besvarelsen

Det kan være fort gjort å hive seg ut i søkemotorene med en gang eksamensoppgavene er delt ut, men besvarelsen ligger ikke her. Da hadde det vært for lett å ta eksamen. Men noen nettsteder kan det være greit at eleven tar en sveip innom. For det som skjedde for noen måneder siden, kan ha endret seg fra i går. Det er derfor vi har åpnet opp for at det er fag med verden som tema som har åpent internett til eksamen. Blant annet så har fagene politikk og menneskerettigheter, samfunnsfaglig engelsk eller kommunikasjon og kultur en fellesnevner, og det er at innholdet er i stadig endring. Det er her elevene trenger gode kunnskaper i å søke klokt, for her er det lett å gå seg vill. Google kan det meste, bare vi vet hvordan vi skal spørre. Og ikke minst, at vi vet hvordan vi går videre når alle treffene kommer frem.  

Eksamen er ikke avhengig av antall søk og kilder

Vi tror på at elevene tar fornuftige valg under eksamen selv om tilfanget av kilder er nærmest uendelig. Elevene må ta i bruk de strategiene de har lært, men som de kanskje glemmer når de er i en stresset eksamenssituasjon.  

Hva med å øve på eksamensformen med å ha prøver med tilgang til internett, der klassen kan reflektere sammen etterpå? 

Videre lesing

1 kommentar

 1. Hei når man vurderer uten karaterer, er det da innafor å vurdere med grad av måloppnåelse?
  Avdelingen på skolen jeg arbeider ved skal begynne å vurdere uten karakterer. Det vil si at elevene skal få karakterer kun to ganger i året.
  Samtidig har jeg til nå brukt grad av måloppnåelse i min vurderingspraksis, men gode fremovermeldinger. Det er her uenigheten blant kollegaene mine ikke er samstemte.
  Jeg tenker at grad av måloppnåelsen er et verktøy for å kunne sette en karakter til jul og sommeren. Uten denne graden kan det bli utfordrende for elevene og vite hvordan ligger an faglig.
  Slik jeg har forstått loven, skal det ikke være noen overraskelse for elevene hvor de ligger faglig. Uten grad av måloppnåelse opplever jeg at elevene kan bli overrasket om hvor de ligger faglig.
  De fremovermeldingene jeg har gitt elevene har vært såpass informasjonsrike at elevene har forstått hvilken karakter de hadde fått dersom det hadde vært tallkarakter.
  Blir dette feil?
  Kunne jeg da like godt gitt tallkarakter med fremovermeldinger og så er jeg like langt?

  Jeg ønsker bare det beste for elevene, og være innenfor lovverket. Dette med vurdering uten karaterer er nytt for hele avdelingen av den grunn er det viktig for meg at vurderingspraksisen min er innenfor regelverket.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg igjen en kommentar
Skriv navnet ditt her